Website in curs de actualizare

ERASMUS +

Liceul de arte Baia Mare partener într-un nou proiect european

 

     Crearea de muzica prin colaborare cu ajutorul noilor tehnologii este tema noului proiect european Erasmus+Ka201 (finantat de Uniunea Europeana): “Technology for learning and creativity: weaving European networks through collaborative music creation”(Utilizarea tehnologiei în procesul de învatare si de stimulare a creativitatii: constituirea unor retele europene prin colaborare în domeniul creatiei muzicale) ce reuneste institutii de învatamânt si asociatii culturale din Spania - Collegi public nou d’octubre d’alcasser, IES arabista Ribera de Carcaixent, Federación de sociedades musicales de la comunitat valenciana, din Italia – Istituto Comprensivo Tremestieri Messina, Club amici di Salvatore Quasimodo Messina, din Portugalia- agrupamento de Escolas de Ponte de Sor  si  din Romania – Liceul de arte Baia Mare.

     acest proiect, cu o durata de doi ani scolari 2015-2017 s-a nascut din dorinta de a folosi la orele de educatie artistica, în special cea muzicala noi metode care sa permita elevilor sa-si dezvolte abilitatile necesare în societatea secolului XXI, cum ar fi creativitatea, competentele digitale, lingvistice si culturale, precum si munca în echipa.
     Obiectivele acestui parteneriat european vizeaza dezvoltarea competentelor de baza si interdisciplinare ale celor aproximativ 3000 de elevi (între 6 si 16 ani) provenind din cele patru tari prin activitati interdisciplinare, crearea în colaborare a compozitiilor muzicale si realizarea productiilor video folosind tehnologii de ultima generatie; consolidarea profesionalismului educatorilor în ceea ce priveste implementarea de noi abordari pedagogice centrate pe elevi; contribuirea la dezvoltarea, transferul si diseminarea practicilor pedagogice inovatoare în educatia muzicala la nivel european.
     activitatile proiectului includ cursuri de formare pentru a sprijini profesorii în implementarea noilor abordari pedagogice; conceperea unor proiecte artistice bazate pe teme muzicale si literare, muzica si arte plastice, muzica si miscare, muzica si natura prin utilizarea programului “Soundcool” http://soundcool.org/pe tablete, telefoane smart si Kinect; participarea a 28 de elevi din toate tarile la doua activitati de predare-învatare în Spania si Italia, pentru derularea unor proiecte de interpretare, proiectii video si concerte, crearea în colaborare a unei platforme Web pentru a împartasi activitatile proiectului cu ceilalti parteneri; un DVD continând înregistrarea produselor artistice create de elevi în cadrul proiectului si realizarea unui ghid metodologic cu sugestii pentru profesorii de muzica.
     Prima reuniune transnationala a avut loc în Valencia (Spania), în perioada 12-19 decembrie 2015. Liceul de arte Baia Mare a trimis o delegatie formatadin profesoara de muzica (d-na Dragos Monica) si managerul de proiect (d-na Mihut Sorina). Gazdele întâlnirii au fost cele trei institutii spaniole, respectivIES arabista Ribera de Carcaixent, Collegi public nou d’octubre d’alcasser  Federación de sociedades musicales de la comunitat valenciana. În prima locatie s-a prezentat proiectul Erasmus+ Ka201, de catre coordonatoarea acestuia, d-na. Elizabeth Carrascosa Martinez, si programul Soundcool ce vizeaza crearea de muzica electronica folosind tablete, telefoane mobile sau Kinect – conceptia Universitatii Politehnice Valencia, Spania. Participantii la întâlnire s-au familiarizat cu sistemul Soundcool prin intermediul unor activitati practice, iar la scoala din alcasser au asistat la o demonstratie muzicala, folosind acest sistem, pe tema “Sunete din orasul meu”, dublata de un scurt metraj de animatie. Cei zece elevi de 11-12 ani implicati în realizarea acestui moment au impresionat prin interesul real fata de aceasta metoda de stimulare a creativitatii muzicale ce semana cu un joc pe tableta.
     Prima mobilitate a fost un succes, momentele de munca propriu-zisa la proiect alternându-se cu vizitele în scop cultural la Universitatea politehnica valenciana, la filiala Universitatii Berklee din Valencia, repetitia unei orchestre simfonice în Palatul artelor, seara de jazz si invitatie la Opera (Silla de Händel). Concluzie:Valencia emana muzica si arta prin fiecare membru al comunitatii, aceasta regiune fiind împânzita de cele mai multe societati muzicale din Spania.
     Urmatoarea reuniune de proiect va avea loc în luna 14 – 19 mai 2016, în Sicilia-Italia, unde fiecare institutie partenera va fi reprezentata de un grup de patru elevi si un profesor de muzica. Timp de 5 zile, cei patru elevi coordonati de profesori vor avea oportunitatea de a colabora la realizarea unui proiect comun: Sunetul orasului. Fiecare partener va prezenta un video cu compozitiile create pe parcursul lunilor anterioare. Pe parcursul reuniunii elevii vor realiza activitati muzicale de înregistrare a sunetelor, manipulare si compozitie muzicala pe tema naturii cu scopul de a munci alaturi de elevi din alte tari si din alte medii culturale si de asemenea vor organiza un concert. Programul întâlnirii din Italia va fi variat cuprinzând atât activitati educationale, cât si vizite culturale.

 

 

     Întâlnirea de proiect Erasmus+ Ka201, Baia Mare, 26 – 29 septembrie 2016

 

 

     Colegiul de arte Baia Mare a fost institutia gazda a unui important eveniment european - reuniunea de proiect Erasmus + Ka 201 “Technology for learning and creativity: weaving European networks through collaborative music creation”, în perioada 26 – 29 septembrie 2016. Programul întâlnirii a cuprins trei activitati de mare impact asupra elevilor colegiului nostru: un atelier Soundcoolîn care profesorii de muzica - Monica Dragos si Calin Ionce - au explicat iubitorilor de tehnologie moderna cum poate fi utilizat acest program pentru a crea muzica prin intermediul tabletelor si telefoanelor mobile de ultima generatie, având ca sursa de inspiratie sunete din mediul înconjurator (cântecul pasarelelor, fosnetul frunzelor, clopotele bisericilor, vocile oamenilor, zgomotul masinilor etc.) sau samplere deja existente pe Internet; un concert Soundcool în care elevii din clasa a XI-a si a XII-a a, folosind si mixând sunete din natura si din strada pe tablete au realizat un proiect interdisciplinar inedit - Humans vs Insects , o comparatie originala între lumea insectelor si cea a oamenilor. Muzica, precum si suportul vizual si verbal (poezia “Gândacelul” de Elena Farago) au pus în evidenta opozitia dintre lumea turbulenta a oamenilor si armonia din lumea insectelor. Viata noastra haotica distorsioneaza adevaratul sens al existentei, distruge frumusetea vietii – natura/naturalul.  Reprezentatia elevilor, ghidati de profesoara de muzica Monica Dragos si compozitorul Darie Nemes Bota, a fost un exemplu de munca excelenta, implicare, entuziasm pentru aceasta metoda noua ce vizeaza crearea de muzica electronica prin intermediul sistemului Soundcool; primul act din opera “Mother of fish” (Spiritul marii) a fost pus în scena în prezenta autorului ei, profesor dr. Jorge Sastre (Universitatea Politehnica din Valencia). Opera "The Mother of Fish" este inspirata dintr-o poveste cunoscuta a autorului valencian Enric Valor. Muzica primului act a fost compusa de Dr. Jorge Sastre, director al proiectului Soundcool. Versurile, scrise de aurora Clari, au fost traduse din dialectul valencian în engleza si apoi în româna, de catre profesorii nostri, aducându-se astfel cultura valenciana în România.

 

 

       Dorim sa multumim echipei de proiect (prof. Filip Dan Andrei – director, prof. Feldman Felix – director adjunct, prof. Halas Codruta, prof. Nemes Bota Cristina, prof. Breban Mircea, prof. Jurge Lavinia, prof. Boier Monica, prof. Pop Tataran Georgeta, prof. Ionce Callin, prof. Dragos Monica, prof. Craciun Barbu, prof. Mihut Sorina, Simona Feldman ec. Kovacs Oana Cristina, bibliotecar Fortuber Helga) si elevilor din clasa a XI-a a (Pop Titus, Ilutan-Podareanu Diandra, Oros Cristina, Tulean Mariana, Nemes Dalina, Fodorut Bianca, Ivanciuc Mihaela, Mares Hanna, Lese Florina, Balaj andrei) si a XII-a a (Mihali Sara, Erdei Gabriel, Giurgiu Giulia, Muth Vlad, Mihalache Madalina, Polgar Vlad, Thieme Tim, Trifoi Camelia, Farcas Ioana) care au facut posibil succesulacestei reuniuni de proiect.