Dupa primul razboi mondial scoala isi pierde insemnatatea. Din 1930 multi tineri talentati au fost dati afara din scoala. Sub conducerea maestrului Ziffer Alexandru se intemeiaza o noua scoala, Scoala de Arte Frumoase 1927-1935, unde pe langa cursurile profesionale se tin si seminarii marxiste (1944), in scurta vreme scoala va fi dizolvata (1950). in luna octombrie a aceluiasi an Comitetul pentru Arta al orasului, in locul vechii scoli, infiinteaza Scoala Medie de Arte Plastice, unde functioneaza patru clase cu 38 de elevi. in urmatorii doi ani activitatea s-a extins cu inca patru clase de cultura generala. Astfel in 1954 functionau patru niveluri de studii in limba romana si maghiara - in total opt clase cu trei sectii de specialitate: pictura, sculptura si grafica. in localul Scolii Generale din str. 23 August (Podul Viilor) functionau patru sali de clasa, o sala pentru directiune, secretariat si administratie si o sala profesorala.
Localul din str. Victoriei nr. 17 cuprindea un atelier mare si doua ateliere mici, unde se desfasurau si orele de specialitate. Aceste ateliere se foloseau prin rotatie pentru sase clase de desen, trei clase de pictura, doua clase sculptura si o clasa de grafica. in conditiile existente scoala nu se mai putea dezvolta, impunandu-se atribuirea unei noi locatii sau construirea unui local destinat acestei scoli. Domnul Vida Geza, in calitate de director si profesor de modelaj si doamna Lidia Agricola au cerut prin memorii si audiente autoritatilor orasului atribuirea unei cladiri noi.
Activitatea in scoala s-a desfasurat pe doua sectii: romana 12 elevi, maghiara 13 elevi. Elevii plateau o taxa scolara in functie de veniturile familiei care, conform datelor varia de la 13 lei la 1466, fiind scutiti de taxe cei talentati sau cei cu venituri modeste.
Primii absolventi ai sectiei romane cu examen de diploma 1953-1954 au fost Ciocoti Ban Dumitru si Grumaz Vasile, ambii fiind scutiti de taxa scolara. La sectia maghiara in aceeasi perioada au absolvit patru elevi: Buhala Katalin, Czigler Adel, Maer Ida si Kovacs Geza.
Concomitent cu Scoala de Arte Plastice in Baia Mare s-a realizat si educatia muzicala in cadrul Scolii de Muzica Populare Orasenesti si al Scolii de Muzica a Sindicatelor Unite. Cursurile erau frecventate de elevi in Piata Libertatii (Millenium azi). Dupa cursurile scolii generale elevii faceau cursuri externe unde studiau pian, vioara, teorie si solfegii. Contrar unei taxe modice anuale bilantul si evaluarea cunostintelor se realizau prin examene, spectacole, productii pe instrumente si pe orchestre.
Scoala de Muzica si Arta Plastica de 7 clase din Baia Mare s-a deschis in septembrie 1958 pe str. Crisan nr. 10 (casa Gonczi). Colectivul didactic a fost instruit in vara lui 1958 la cursurile organizate in Bucuresti, in vederea unei pregatiri temeinice a cunostintelor teoretice muzicale.
Resursele materiale si umane au fost modeste la inceput. Spatiul cuprindea opt sali de clasa, doua sali pentru birouri. Sectia de muzica a avut inclusi 160 elevi iar clasele de plastica 60 elevi.
Mobilierul si instrumentele muzicale au fost luate cu imprumut de la Cinematograful Regional, Scoala de Partid, Orchestra Simfonica, Securitate.
in 1 noiembrie 1958 au inceput cursurile de specialitate, in 10 noiembrie 1958 avand loc deschiderea festiva.
A fost infiintat in timp rapid un generos si activ comitet de parinti, sub conducerea doamnei Balaj Elisabeta. Prin concursul acestora si a directorilor unor intreprinderi municipale, inca in primul an de existenta s-au cumparat 20 viori, un violoncel, un metronom.
Scoala a functionat initial cu trei catedre de vioara, patru catedre de pian, o catedra de educatie muzicala si o catedra de arta plastica.